Ürün kalitesinden, güvenlikten veya çevresel tüm koşullardan fedakarlık etmeksizin ve üretimi azaltmaksızın enerjinin verimli kullanımı doğrultusunda yapılandırılmış ve organize edilmiş disiplinli bir çalışmadır. Enerji atıklarının değerlendirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesini ilke edinmektedir.
Enerji Yönetimi, kısıtlama uygulamaksızın yani gerekli olan 3 ışıktan 1′ini söndürerek değil akıllı Mühendislik Çözümleri uygulayarak enerjinin en verimli şekilde kullanılmasıdır. Diğer bir açıdan tesislerde enerji yönetimi açıklanırsa ürün/hizmet/metrekare başına düşen enerji giderlerini enerjiyi verimli kullanarak azaltmaktır, aynı enerji ile daha çok üretim yapmaktır, karlılığın artmasıdır.
Genel olarak tesislerde enerji maliyetleri, işletmenin bütçesinde yüzde 10 ile 50 arasında yer alır. Dolayısıyla enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz bir durumdur. İyi bir enerji yönetimi ile yüzde 5 ile 40 arasında kar sağlanmaktadır.