EKB Sık Sorulan Sorular

EKB SIK SORULAN SORULAR

  • Binalarda EKB nedir? EKB ne işe yarar?

EKB Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren binanızın enerji performansını gösteren belgedir.

  • Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), AVD Enerji’de görevli mimar ve mühendisler tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır.
EKB  almak için bize telefonla ulaşabilir, mail atabilir veya web sitemizdeki iletişim formunu kullanarak bilgi talep edebilirsiniz.

Bilgi almak ya da danışmak için aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.

  • Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Ne zaman yürürlüğe girdi?

Yasa Kapsamında 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra yapılan yeni binalara zorunlu kılındı.

  • Enerji Kimlik Belgelerini kimler verir?

Enerji Kimlik Belgesini  mimar ve mühendislerden oluşan EKB uzmanları verebilmektedir. EKB belgesi almak için  AVD Enerji  ile iletişimle geçebilirsiniz.

  • Eski bir binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak için son tarih nedir?

Mevcut binalarda EKB için son tarih 2017’dir. Ancak alım-satım, kiralama gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için belgeyi almanız şarttır.

  • Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu mudur?

5 Aralık 2008 Tarihli 27050 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile yeni veya mevcut binaların Enerji kimlik belgesi alması zorunlu kılınmıştır.

Yeni bina yaptıracaksınız Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmadan ruhsat alamazsınız.

Mevcut binanıza en geç 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundasınız. Eğer binayı kiralayacaksanız veya satacaksanız Enerji Kimlik Belgesi olmadan bu işlemleri yapamazsınız.

  • Bina enerji sınıfını yükseltmek için neler yapılabilir?

Mevcut bir binanın Enerji Sınıfını yükseltmek için bazı tadilat işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Örneğin bina dış duvar ve çatısına yalıtım yaptırılabilir, sıhhi sıcak su güneş panelleriyle sağlanabilir, aydınlatma, ısıtma ve soğutmada enerji verimli ürünler kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise hesaplamalarda sadece binanın kendisine ait bilgilerin hesaplamalarda kullanılacak olmasıdır. Örneğin kullanılan beyaz eşya, televizyon, split klima gibi eşyalar ve kullanım alışkanlıklarından kaynaklanan farklılıklar binanın Enerji Sınıfına etki etmeyecektir.

  • Binanın Enerji sınıfının yüksek çıkmasının avantajları nelerdir?

Binanın Enerji sınıfı, yıllık enerji ihtiyacını ve dolayısıyla yıllık enerji tüketimini işaret etmektedir. Örneğin sınıfı A olan bir binanın ısıtılması, soğutulması, havalandırması için harcanarak enerji miktarı Enerji Sınıfı G olan binaya göre çok daha az olacağından bu bina alım-satım ve kiralamalarda tercih sebebi olacaktır. Bu binanın tercih edilmesi ise satış ve kiralama fiyatını direkt etkileyecektir. Ayrıca önümüzdeki yıllarda binaların Enerji Sınıfını yükseltmeleri için devletin özendirici girişimlerde ( Enerji sınıfına göre vergilendirme sistemi gibi ) bulunacağı  dünya ve ülkemizdeki yenilikçi ve doğa dostu enerji politikalarının geliştirilmesinin bir sonucu olarak ön gürülmektedir.