Gün Işığı Nedir ?
GÜN IŞIĞI girmeyen mekanlara GÜN IŞIĞINI taşımak, aydınlatma seviyesini homojenleştirmek, görsel konforu arttırmak, gölgelendirme kontrolü ve sıcaklık kontrolü sağlamak, daha az enerji harcayarak enerji ve maliyet tasarrfufu elde etmek amacıyla uygulanmaktadır.
Neden Gün Işığı ?
- Gün ışığının yeterli olmaması, insanlarda birtakım psikolojik sorunlara neden olabilmekte, aydınlatmada yeterli konfor koşullarının sağlanamaması çalışma verimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Deneysel çalışmalar, insan bünyesinin 24 saatlik iç periyodunun düzenlenmesinden sorumlu melatonin hormonu salgılanmasının, maruz kalınan gün ışığı düzeyi ve süresine bağlı olduğunu göstermektedir. Bu yeterli gün ışığı düzeylerinin şiddeti, binalarda ki normal elektrik aydınlatmasınınkinden daha büyüktür. Gün ışığı olmadan aydınlatılan binalar da günlerini geçiren insanlar da, ”biyolojik karanlık” nedeni ile performans ve verimlilik düşmesi yaşanabilmektedir.
- Uygun olmayan ya da yetersiz aydınlatma gözlerde rahatsızlığa sebep olmakta, ayrıca baş ağrısına neden olabilmektedir.
- Gün ışığı sinirleri yatıştırmakta, vücut ritmini düzenlemektedir. Gün ışığını yeterince alan insanlarda hormonal salgılar daha düzenli gerçekleşmektedir.
- LEED Sertifikası alınırken özelliğiyle artı değer katar.
Nasıl Çalışır ?
- Çatı üzerine yerleştirilen özel akrilik kubbe gün ışığını, reflektif kanala aktarır.
- Reflektif kanal sistemine giren gün ışığı, kanalın yüksek yansıtma özelliği sayesinde ayna gibi yansıyarak difüzöre iletilir.
- Difüzör kendisine gelen gün ışığını homojen bir şekilde mekana dağıtarak doğal bir aydınlatma sağlar.
Aydınlatma değerleri ve aydınlatma alanları, havanın güneşlilik durumuna, difüzörün uygulama yüksekliğine, yansıtıcı kanalın uzunluğuna göre değişmektedir.